| |

07 octombrie 2010

Constiinta si Egregorii

Constiinta este mediatorul dintre Ratiune si Simtire, dintre Stiinta si Credinta, dintre Ganduri si Emotii.

Orice Fiinta se naste, traieste si moare.
La scurt timp dupa nastere, oamenii primesc botezul cu apa asupra trupului si totodata un nume.

Aceasta este prima Viata.
In prima Viata, omul se dezvolta fizic, procesele gandirii sunt modelate de experienta iar actiunile sunt dictate de creier.
In pruncie oamenii nu au Constiinta de Sine.
Odata cu formarea conexiunilor cerebrale superioare (superficiale) apare si se dezvolta Constiinta de Sine.

La atingerea maturitatii psihice, oamenii sufera o schimbare radicala a modului de Constientizare.
De obicei acesta convertire apare ca urmare a unui soc, o ruptura in Sistemul de Credinte si astfel oamenii se schimba profund, adoptand un alt Sistem de Valori sau chiar inversandu-le. Societatile religioase se folosesc de acest moment critic din Viata oamenilor pentru a-i converti religios si pentru a-i indoctrina, dupa ce si-au supus victimele unor puternice presiuni emotionale pentru a le declansa fortat Conversia (rugaciuni, transa sau extaz).

A doua forma gresita de atingere a maturitatii psihice, si anume cea care caracterizeaza comunitatile stiintifice, are loc prin metoda pasilor mici, si a rigidizarii Gandirii in Tipare Logice.


Maturizarea psihica reala, corecta, nu poate fi declansata de presiunea factorilor externi ci numai de factori interni, atunci cand calitatea Cunostintelor acumulate depaseste pragul critic, insa conditionat de o dezvoltare corespunzatoare a creierului. Atunci cand prin presiunea interna a Informatiilor despre lumea in care traim se declanseaza procesul de maturizare psihica, Gandirea trece prin modificari profunde iar tiparele cerebrale superficiale se descompun total spre a fi reconectate Constient (Tiparele neurale profunde sunt cele care controleaza actiunile fiziologice asupra organismului si sunt aproape imposibil de modificat Constient, si cu siguranta nerecomandat).
Acest eveniment fiziologic se manifesta prin senzatii de "ardere interioara", raspandite la nivel celular in intregul corp, si poarta numele de "botezul cu Foc" sau "botezul cu Duh".

Aceasta este a doua Viata.
Odata intrati in cea de-a doua Viata, Oamenii, eliberati acum de orice fel de restrictii in Gandire, Tipare Logice ori Principii Morale, sunt gata sa reconstituie fundamental tiparul cunostintelor pornind de la NIMIC ca limita inferioara si TOT ca limita superioara.
Si ce Religie se poate lupta cu o credinta construita pe NIMIC si care include TOT?
Intr-un astfel de model de Gandire RELATIVISTA care contine o unica axioma/dogma: NIMICUL (Zero) exista si o singura definitie circulara, TOTul este TOT.
Intr-un astfel de Model Corect, Complet si Ermetic, nici un dubiu nu se poate infiltra si pe baza lui nici o Religie nu se poate construi.

Aceasta este Perfectiunea in Gandire: criticam pe fiecare si nu credem pe nimeni; ori daca criticam de fiecare data, chiar si ceea ce am Gandit deja, nu ne rigidizam in Gandire iar daca nu credem pe nimeni nu putem sa ne mai scuzam pentru nimic, caci necrezand suntem obligati sa ne asumam responsabilitatea pentru fiecare Decizie si fiecare Actiune.
Aceasta atitudine nu duce la haos ci dimpotriva, la Comunicare Reala si Uniformitate in Gandire, pentru ca nu exista decat un singur fel de a Gandi Corect, diferentele fiind date numai de perspectiva unica pe care o are fiecare dintre cei ce abordeaza problema.

Constiinta de Sine apare in copilarie si este Prima Forma de Constiinta.
In scurt timp apare si se dezvolta Constiinta de altcineva/altceva: oameni, animale, plante, obiecte, ansamble, concepte, Dumnezeu, etc.
Apoi apar Constiintele de grup, de apartenenta: familie, clan, echipa, religioasa, nationala, rasiala, de specie, planetara, galactica, universala, etc.
Ultima care apare fiind Constiinta de TOT.


Indiferent de natura Lumii Exterioare, Materiale, in interiorul psihicului percepem numai o reprezentare a lumii fizice, adica noi nu vedem un scaun, o masa, un calculator, un om sau o floare, ci numai semnale luminoase, auditive, mirosuri, etc, provenite de la acele corpuri fizice.
Aceste semnale sunt convertite apoi in Mintea noastra si Constientizate intr-un Model Virtual mai mult sau mai putin fidel. Acest model este corectat dinamic in functie de semnalele primite prin simturi.
Insa pentru a putea planifica actiuni viitoare, omul a trebuit sa creeze modele secundare in care sa estimeze si anticipeze ceea ce se va intampla cu diferite Obiecte sau Fiinte. Astfel, Omul a creeat cate un model pentru fiecare obiect sau fiinta din Viata sa si apoi pe baza acelui model isi planifica actiunile.
Fiecarui astfel de model ii atribuie un simbol sau o eticheta (nume sau definitie) pe baza caruia il poate recunoaste si diferentia.

Dar de aici incep problemele:
- din cauza numarului ridicat de modele pe care suntem nevoiti sa le construim, recurgem la scurtaturi folosind modele generale pe care le particularizam si astfel putem ajunge lesne sa folosim tot mai putine modele din lene si apoi cand descoperim ceva neobisnuit, sa folosim modele preconcepute, eronate, pe care nu le mai putem corecta, iar lipsa capacitatilor de a mai invata ne opreste in a-i compune un model nou, reprezentativ.
- din cauza ca folosim aceiasi Gandire pentru oameni, animale si obiecte putem ajunge lesne la antropomorfizare si de aici la antropomorfizarea conceptelor filozofice (Divin, Nimic, Infinit, Creatie, Energie, Dumnezeu, Calitati sau Vicii, etc.).
- a treia si cea mai grava Eroare este atribuirea de personalitate acestor modele mentale. Aceasta apare pe fondul unei erori clasice de Gandire, atunci cand incercam sa anticipam un comportament.
De exemplu ma aflu intr-o situatie dificila la care nu-i gasesc solutia si cum nu pot lua o decizie apelez la un "inofensiv" artificiu de Gandire: ce ar face X (mama, tata, McGyver sau Sfantul Visarion) si astfel dau viata unui model mental si creez un EGREGOR.

"Fiecare grupare, fiecare miscare religioasa, politica, artistica, fiecare tara, formeaza un "egregor". Un egregor este o fiinta psihica emanata de o colectivitate, formata din gandurile, dorintele, fluidele tuturor membrilor care lucreaza in acelasi scop. Fiecare egregor are culorile sale, formele sale particulare: pentru Franta, cocosul, pentru Rusia, ursul, etc. ..." - Omraam Mikhael Aivanhov

Va urma....

0 comentarii: